Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Mně připadne, že to autor situaci dost dramatizuje. Ženy rodí po 30 letech úplně normálně. Lepší je, když jsou druhorodičky. A také od čeho tu máme asistovanou reprodukci. Ideální je pro ženu, která se cítí nerozhodná s partnerem anebo nemá dobudovanou kariéru, třeba špičkovou vědkyni, vrcholnou manažerku, atp. si nechat si zamrazit co největší počet gamet do budoucnosti, a rovněž sperma všech svých partnerů. Pokud možno v největším množství a pak jít do umělého oplodnění. Když to zvládly odnosit ženy na hranici sedmdesátky, tak to určitě dokáží s dnešním rozvojem vědy a techniky 40-50 tnice. Ostatně své gamety si žena ani nyní nemusí odnosit sama. Když toho už není kvůli věku schopná, může si najmout další mladší ženu, která jí za úplatu dítě odnosí. Všichni jsou psokojení. Žena z třetího světa má velký balík peněz, vrcholná manažerka se nemusí obtěžovat těhotenskými problémy a pak si jen vezme dítě luxusně zabalené a převezené např. z Indie do USA a předá za ěn balík peněz. A dítě pak předá chůvě. Rovněž se kalkuluje, že věk lidí se bude prodlužovat. Ženy se nyní, pokud žijí zdravě, dožívají často 90 let. Takže dítě bude zabezpečené, ačkoli matka by mohla být už senilní. Když mohl mít dítě v 72 letech přirozenou cestou Jan Kaplický, a hned po narození zemřít, tak proč by je nemohly mít v tom samém věku i ženy. Sice je ideální mít dítě tak do 45 let, protože tehdy je žena v produktivním věku, živit dítě z malého důchodu, není ideální. Ale i těch sedmdesát se dá snést. Žena sice může krátce na to zemřít. Ale kolik žen umírá v rozvojových zemích při odbytém porodu v rámci a nikoho to moc nezajímá.

0 0
možnosti

Mít děti, až je člověk finančně zajištěný, má vybudovanou kariéru a zařízené bydlení - to není žádný adrenalin.:-)

1 0
možnosti
Foto

Karma. Souhlasím. Je to otázka hodnot. Myslím, že nový život je na prvním místě, nebo by měl být.

2 0
možnosti

Tím máte na mysli "tvořit děti on už se o ně někdo postará"?

1 0
možnosti

Dnešní děti stále častěji nastupují do první třídy až jako sedmileté, pak devět let základní školy a čtyři roky střední. Maturují ve dvaceti a pokud chtějí vystudovat VŠ, je to dalších pět let.

Tedy v době, kdy by měla mít žena svůj "biologický úkol" splněný, sotva dokončila vzdělání. Nemá žádnou praxi, žádné úspory, nemá kde bydlet. Když si v takové situaci najde staršího a finančně zajištěného aprtnera, tak je to hnusná zlatokopka. Když začne vydělávat a budovat si zázemí, tak je sobecká mrcha, co dává přednsot pohodlí před dětmi. A řešení?

6 0
možnosti

Narození prvního dítěte se odkládá po absolvování školy a není to také tím, že je nyní více žen vysokoškolaček než před padesáti, sto lety ? Tzv. mileniálové ani nestojí o založení tradiční rodiny. Výzkumy dokazují, že i muži jsou méně plodní a po čtyřicítce jejich věku je předpoklad, že se jim prý narodí potomek méně inteligentní.

0 0
možnosti

"Schopnost ženy přirozenou cestou otěhotnět rapidně klesá po 25 roku života. Po třicítce je to už pomalu jako vyhrát jackpot v loterii, což se ale ještě stává. Ovšem po 35 roku života už se pohybujeme na hranici zázraku..."

Na to, že jste z oboru, věc dost dramatizujete. Ve svém bezprostředním okolí asi 5 žen a asi 8 dětí, které tyto počaly přirozeně po 35. roce. Dvě dokonce po 40. roce. Takže přirozeně otěhotnět po 35. nebo i 40. roce má k zázraku opravdu hodně daleko. A také není pravda, že schopnost žen otěhotnět klesá po 25. roku "rapidně".

Ostatně, stačí se podívat např. na tento graf:

https://www.czso.cz/csu/czso/104007-11-n_2011-14__miry_plodnosti_podle_veku_v_praze_a_cr_v_letech_2001_a_2010

Novější čísla najdete např. zde:

https://www.czso.cz/documents/10180/32853427/1301181605.pdf/336f0a63-ce09-4025-b6f7-cd01f09649f4?version=1.0

Jak vidíte, PRŮMĚRNÝ věk rodiček v roce 2015 dosáhl 30 let, tj. dnes se již většina dětí rodí ženám po třicítce. Chcete tvrdit, že více než polovina českých žen každoročně vyhrává jackpot nebo snad všechny počaly uměle? Samozřejmě, že ne. Umělých početí je pořád značná menšina (cca 18.000 ročně vs. cca 100.000 narozených dětí). A to ještě ne každé umělé oplodnění znamená, že žena nemůže počít přirozeně - máte v tom např. i PGD kvůli genetickým onemocněním.

3 0
možnosti

Ještě jsem dohledal upřesňující informace:

Počet úkonů, jejichž cílem je přímo léčba neplodnosti, činil v roce 2017 zhruba dvanáct tisíc cyklů za rok.

Takže max. nějakých 12 % dětí je počato uměle. V tom je ale jak neplodnost ženská, tak mužská. A také nějaké množství mladých žen, které také mohou mít s přirozeným otěhotněním problémy. Takže jestli připadá řekněme 8 tisíc umělých oplodnění na ženy po třicítce (z důvodu jejich neplodnosti) a zároveň ženy po třicítce přivedou na svět přes 50 tisíc dětí, tak to znamená, že přes 40 tisíc dětí počnou přirozeně.

Takže ten Váš "jackpot" má ve skutečnosti pravděpodobnost přes 80 %.

3 0
možnosti

Je vidět, že tyto starší ženy vůbec nepřemýšlí o tom, že by mohly být někdy babičkami.Jestliže 35 - 40ti letá žena bude v těchto letech maminkou, její dcera to bude mít také tak, tak myslíte, že 70 - 80ti letá žena bude mít náladu na malá vnoučata?Vždyť je ani neuzvedne aby je pochovala, to za 1. a za 2. nebude mít tolik elánu aby je hlídala, popř. s nimi vyvíjela nějakou aktivitu (zahrát si míčové hry..i když, oni, ty děti, asi už nebudou ani umět si s míčem hrát..).

A kdyby náhodou tyto maminky měli více než jedno dítě, a jejich děti také, uhlídala by takto stará babička 4- 5 vnoučat?

Ty časy se už nevrátí kdy jsme jako 40 - 50 letí hlídali o prázdninách 4 - 6 vnoučat (která 80ti letá babička by to zvládla?).

1 2
možnosti

Tak asi to, co se bude dít, pokud žena bude někdy babičkou, není úplně až tak důležité...

3 0
možnosti

Není to tak jednoduché. Je pravda, že řada našich obyvatel odkládá narození dítěte až si užije ovšem řada považuje za svou povinnost před jeho narozením vytvořit podmínky pro jeho slušnou existenci. Na rozdíl od jiných etnik u nás nikdo nepočítá s tím, že se je podaří někam vystěhovat, kde už se o ně někdo postará. Náš stát po vzoru EU nepodporuje rodiče s dětmi, ale přistěhovalce.

3 0
možnosti

Mohl byste prosím konkretizovat, jak přesně náš stát podporuje přistěhovalce?

0 0
možnosti
Foto

Svého času se v řadě článků psalo, že dnešní mladí lidé jsou odpovědní a narození svých dětí odkládají na pozdější dobu, až si trochu vybudují profesní kariéru a materiálně se zajistí. Tyto články mne dost dráždily jako falešné, protože většina oněch "odložených dětí" se ve skutečnosti nikdy nenarodí.

3 1
možnosti

Myslím, že se mýlíte.

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS